Красимир Атанасов е български учен, математик, член-кореспондент на Българската академия на

...
Красимир Атанасов е български учен, математик, член-кореспондент на Българската академия на
Коментари Харесай

Красимир Атанасов – пътят на един български математик



Красимир Атанасов  е български академик, математик, член-кореспондент на Българската академия на науките, лекар на математическите науки, лекар на техническите науки, дълготраен учител, старши теоретичен помощник I степен. Работи в Института по биофизика и биомедицинско инженерство към Българска академия на науките, притежател е на доста звания, награди и оценки, в това число Награда " Питагор " за механически науки на МОН (2012 г.) и Голямата премия за извънреден самостоятелен принос за оформяне на H-индекса на Българска академия на науките (2020 г.). Известен е на първо място с въвеждането на понятията интуиционистки размити множества (1983 година) и систематизирани мрежи (1984 година), които са систематизирания, надлежно, на понятията размитите множества и мрежи на Петри.

 Красимир Атанасов

Красимир Атанасов е основен воин в “Нашият ден “.

“Първият ми опит беше в седми клас, прочетох, че казусът за разделянето на ъгъла на три равни елементи е нерешена задача или по-скоро, че не може да се взема решение такава. И написах решение, за което основният редактор на списание “Математика “ ми писа –  “че си сбъркал, сбъркал си, само че въпреки всичко дерзай “.

Някъде през лятото на 1970 година бях възпитаник 9-и за 10-и клас в Бургас. Там се организира ученическа школа по математика. Тогава пристигнаха млади доценти, за жалост някои от тях към този момент са покойници, други пенсионери. В една от секциите чух един забавен проблем, обвързван с разбиването на триъгълник на дребни триъгълничета по специфичен метод. След лекцията, връщайки към къщи, си мислех по какъв начин това нещо може да се направи, в случай че разбия не триъгълник, а четириъгълник, пентагон, и стигнах до една концепция, че, в случай че имам N-ъгълник и го разбия под това предписание на триъгълничета, в него ще има най-малко N без два триъгълника, означени с три разнообразни числа. Истината е, че ми трябваха 21 години да потвърдя този факт. 

Изпратих го на един от най-големите математици на ХХ в. Пал Ердьош, маджарин по генезис, само че безусловно космополитична персона. Той направи някакви дребни бележки, които отразих, и разгласява публикацията ми. Оказа се, че съм съумял да направя резюме на неговия проблем, тъй като формулировката, която чух на лекциите, е дадена от него през 1938 година “

С какво се занимава Красимир Атанасов

“Аз се занимавам с няколко неща. Едното от тях е обвързвано с метод за оценяване на несигурност . Идеята потегля още от Аристотел, който за първи път заговаря за съждения и предикати и е един от основателите на логиката. Той пръв вижда, че нашата мисъл се базира на някакви логичен структури, които могат да бъдат оценени като неистина и истина. Например съждението е – през днешния ден е слънчево, поглеждаме на открито и отговаряме с да. В следствие, както е в ХIХ век, се заговаря за това, че вместо да отговорим с " да " и " не ", можем да използваме 0 и 1 като оценки. Оценката на съждението – през днешния ден е слънчево – би била единица, а в случай че не беше слънчево, щеше да бъде нула. “

Разговора можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР